Znanje in podpora

Omrežnina 2024: pojasnjujemo novo metodologijo in nove tarife

S 1. oktobrom 2024 smo v Sloveniji vpeljali spremenjen način obračunavanja omrežnine za električno energijo. Prenova spodbuja premikanje porabe elektrike v obdobja, ko je omrežje manj obremenjeno. Berite dalje, da izveste, zakaj se počasi poslavljamo od velike in male tarife in kako lahko s spremljanjem svojih navad poskrbite za nižje stroške na položnici.

Omrežnina bo po novem obračunana glede na dejansko rabo električnega omrežja. Namesto treh prejšnjih tarif (velike, male in enotne) se uvaja pet časovnih blokov ter višja in nižja sezona.  V prehodnem obdobju dveh let se bomo naučili, kako nov sistem uporabljati v praksi.

V članku preberite:  

Kaj je omrežnina pri elektriki?

Omrežnina je bila do sedaj sestavljena iz: 

  • Prenesene količine električne energije, ki se je obračunala za vsako porabljeno kilovatno uro v višji (VT), nižji (MT) oz. enotni (ET) tarifi.
  • Obremenjevanja omrežja, cene za obračunsko moč v kilovatih, ki je odvisna od moči vgrajenih varovalk.

V želji, da bi vsak za uporabo omrežja plačal samo toliko, kolikor ga dejansko uporablja, je Agencija Republike Slovenije za energijo z oktobrom 2024 pri obračunavanju omrežnine uvedla kar nekaj sprememb:

  1. Veliko, malo in enotno tarifo elektrike je zamenjalo 5 časovnih blokov
  2. Večji poudarek je na obračunski moči in ne na preneseni količini električne energije
  3. Razlikujemo med dogovorjeno in presežno obračunsko močjo

Ta se deli na nižjo in višjo sezono. Obdobje višje sezone vključuje mesece z visoko obremenitvijo omrežja: november, december, januar in februar. Cene omrežnine so najvišje v časovnih blokih z največjo obremenitvijo, najnižje pa v obdobjih z manjšo porabo.

Časovni blok

Novi časovni bloki razloženi v praksi:

Najdražji je časovni blok 1, ki velja samo v višji sezoni, med delovnimi dnevi, ko pozimi hodimo v službo in se vračamo iz nje. Omrežje je namreč v tem času zelo obremenjeno.

Najcenejši je časovni blok 5, ki velja v nižji sezoni, med dela prostimi dnevi spomladi, poleti in jeseni. Takrat je pred polnočjo in ponoči omrežje pod najmanjšim pritiskom.

Kdaj se torej najbolj splača prižgati pralni stroj? Še vedno po deseti zvečer, le da se bodo tarife razlikovale glede na dan in letni čas. Pozimi bo, na primer, med vikendom za večerno pranje veljal isti časovni blok, kot če bi prali poleti od dveh do štirih popoldne.

Druga novost: Poudarek na obračunski moči namesto na dejansko porabljeni energiji

Do sedaj je bila glavnina stroška omrežnine odvisna od porabljene energije. Po novi metodologiji je večji poudarek na obračunski moči, od katere je odvisno kar 75 % stroška omrežnine, medtem ko porabljena energija prispeva le 25 %

Pri tem pa je ključno, da ne presežemo obračunske moči, za katero smo dogovorjeni.

Dogovorjena obračunska moč razložena v praksi:

Pametni števci omogočajo prejem podrobnih podatkov o dejanski rabi omrežja, ki se osvežujejo na vsakih 15 minut. Te podatke bo uporabil elektrooperater, ki vam bo glede na obremenitev omrežja v pretekli višji sezoni določil dogovorjeno obračunsko moč za naslednje leto.

Če vaša merilna naprava ne podpira 15-minutnih meritev, se bo omrežnina obračunavala kot do sedaj – dvotarifno (VT in MT) ali enotarifno (ET). Obračunska moč pa se bo še naprej določala glede na priključno moč, torej glede na vašo glavno varovalko.

Če boste to moč presegli, bo na vaši položnici presežek zabeležen kot presežna obračunska moč. V prehodnem obdobju dveh let, do 30. septembra 2026 ta presežek ne bo zaračunan, kar vam omogoča, da se prilagodite novemu sistemu in optimizirate svojo porabo

Če se s predlagano obračunsko močjo ne strinjate, jo boste lahko vsak mesec brezplačno spremenili. A pozor: znižanje obračunske moči bo lahko ob nespremenjenih navadah vodilo do prekoračitev, ki jih boste morali plačati – tudi v prehodnem obdobju. 

Zato Agencija svetuje, da v naslednjih dveh letih svoje dogovorjene moči ne spreminjate; vzemite si čas, da spoznate nov sistem in se naučite, kako lahko s prilagajanjem uporabe električnih naprav zmanjšate svoje stroške.  

Presežna obračunska moč razložena v praksi:

Pomembno je, da poznamo moč električnih naprav, ki jih uporabljamo doma. Na primer: če hkrati polnite električni avto in vključite pomivalni stroj, lahko preobremenite omrežje in presežete dogovorjeno obračunsko moč.

Če pa boste uporabo naprav prilagodili na čas, ko je omrežje manj obremenjeno, in pazili, da ne uporabljate preveč naprav hkrati, boste lahko zmanjšali stroške in se izognili presežni obračunski moči.

* * *

Klepet

Pomoč in svetovanje

Klepet s svetovalcem

Pomoč in svetovanje

Zavedamo se, da je hiter in neposreden dostop do želenih informacij ključnega pomena. Prijazni in strokovno podkovani operaterji vam bodo z veseljem pomagali.

Klic

Brezplačna telefonska številka:

080 22 66

eShop brezplačna telefonska številka:

080 22 13

Klici iz tujine:

+386 14 71 45 90

Klici za pravne osebe:

+386 1 58 63 535

Elektronska pošta

Splošne informacije in podpora:

podpora.strankam@petrol.si

Spletna trgovina eShop:

eshop@petrol.si

Za podjetja:

poslovne.resitve@petrol.si

Facebook sporočilo
Povej Petrolu

Pošljite sporočilo preko našega orodja Povej Petrolu.